Skip to main content

Διαβητική Νεφρική Νόσος


AUTh_BRESU
Enrollment is Closed

Περιγραφή μαθήματος

Ο όρος «Διαβητική Νεφρική Νόσος» (Diabetic Kidney Disease) χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις διαταραχές στη νεφρική δομή και λειτουργία σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) που δεν οφείλονται σε άλλη ειδική κλινική οντότητα. Ο ΣΔ τύπου 1 αποτελεί μια αυτοάνοση νόσο με απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης λόγω καταστροφής των παγκρεατικών νησιδίων, ενώ ο ΣΔ τύπου 2 χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία και εμφανίζεται συνήθως στα πλαίσια του μεταβολικού συνδρόμου μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας παχυσαρκίας, αρτηριακής υπέρτασης, και δυσλιπιδαιμίας. Οι διαφορές αυτές στα παθοφυσιολογικά χαρακτηριστικά των δύο βασικών τύπων ΣΔ συνδέονται με διαφορές στην επιδημιολογία, τη φυσική πορεία και τα κλινικοεργαστηριακά τους χαρακτηριστικά. Αντίστοιχα, η Διαβητική Νεφρική Νόσος μπορεί να εμφανίζει διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ των ασθενών με ΣΔ τύπου 1 και τύπου 2, αλλά και ασθενών με διαφορετική ηλικία ή υποκείμενες συννοσηρότητες. Σε κάθε περίπτωση, η Διαβητική Νεφρική Νόσος αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια την πιο συχνή αιτία χρόνιας νεφρικής νόσου τελικού σταδίου στις ανεπτυγμένες χώρες, με ποσοστό της τάξης του 30-50% των ασθενών αυτών.

Το μάθημα είναι δομημένο σε 4 ενότητες:

  • Ενότητα 1: Επιδημιολογία και Φυσική Πορεία της Διαβητικής Νεφρικής Νόσου
  • Ενότητα 2: Παθογένεια και Κλινική Εικόνα της Διαβητικής Νεφρικής Νόσου
  • Ενότητα 3: Θεραπευτικές προσεγγίσεις της Διαβητικής Νεφρικής Νόσου: έλεγχος του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης
  • Ενότητα 4: Θεραπευτικές προσεγγίσεις της Διαβητικής Νεφρικής Νόσου: ειδικά νεφροπροστατευτικά φάρμακα.

Διδάσκων

Professor Sarafidis

Σαραφίδης Παντελής, Καθηγητής Νεφρολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ




Ο Παντελής Σαραφίδης (MD, MSc, PhD) είναι Καθηγητής Νεφρολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Α.Π.Θ. και Διευθυντής της Α΄ Νεφρολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ., στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, καθώς και του Μεταπτυχιακού Διοίκησης Μονάδων Υγείας του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα Νεφρολογίας και τη Διδακτορική του διατριβή στην Α΄ Παθολογική Κλινική του Α.Π.Θ., στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Το 2008 έλαβε τον τίτλο του ESH Clinical Hypertension Specialist. Επιπλέον, ολοκλήρωσε δυο ετήσιες Μετεκπαιδεύσεις στα Hypertension/Clinical Research Center, Rush University Medical Center, Chicago, IL, United States και Department of Renal Medicine, King's College Hospital, London, United Kingdom.

Τα τελευταία 24 χρόνια οι ερευνητικές του δραστηριότητές επικεντρώνονται στην υπέρταση, στη διαβητική και υπερτασική νεφρική νόσο, στην οξεία νεφρική βλάβη, και στην καρδιαγγειακή νόσο σε ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου. Έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε πολυάριθμες κλινικές δοκιμές και μελέτες παρατήρησης στα προαναφερθέντα πεδία. Έχει συγγράψει πάνω από 400 άρθρα σε διεθνή ιατρικά περιοδικά και κεφάλαια σε διεθνή βιβλία. Ως προσκεκλημένος ομιλητής έχει δώσει πάνω από 300 διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε πεδία σχετικά με την Νεφρολογία και την Υπέρταση. Είναι κριτής σε πάνω από 70 διεθνή ιατρικά περιοδικά και μέλος της συντακτικής επιτροπής σε 8 από αυτά. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Νεφρολογικής Εταιρείας και πρόεδρος της επιτροπής έκδοσης κειμένων ορθής κλινικής πρακτικής (European Renal Best Practice) της εταιρείας αυτής.