Skip to main content

Ο Θαυμαστός Κόσμος των Μεταμοσχεύσεων


AUTh_BRESU
Enrollment is Closed

Περιγραφή μαθήματος

Transplant Clinic Logo

Οι Μεταμοσχεύσεις έχουν δύο βασικές ιδιαιτερότητες. Η πρώτη είναι ότι αποτελούν τη «γέφυρα» σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, με την οποία ο θάνατος ενός ανθρώπου δίνει το δώρο της ζωής σε πολλούς συνανθρώπους. Η σημασία της ευγενούς αυτής πράξης είναι ακόμη πιο αισθητή στην περίπτωση του ζώντα δότη, μία πράξη μοναδική στην Ιατρική όπου ένας άνθρωπος δίνει ζωή σε έναν συνάνθρωπό του υποβάλλοντας τον εαυτό του σε μία χειρουργική επέμβαση, χωρίς να έχει κάποιο όφελος για την υγεία του ο ίδιος. Η δεύτερη ιδιαιτερότητα είναι ότι οι μεταμοσχεύσεις (ακριβώς λόγο της ιδιαίτερης και τόσο σημαντικής φύσης τους) συνδυάζουν πολλές διαφορετικές επιστήμες, καθώς τα θέματα τα οποία αφορούν τη μεταμόσχευση δεν σχετίζονται μόνο με την Ιατρική, αλλά και με την Τεχνολογία, την Ηθική, τη Νομική, την Οικονομία και την Κοινωνία. Τα παραπάνω θα αποτελέσουν και τις ενότητες που θα συζητηθούν και θα παρουσιασθούν στο μάθημα των Μεταμοσχεύσεων. Συγκεκριμένα:

  • Ιατρική: Θα συζητηθεί η επιλογή του δότη και τα διαφορετικά είδη δοτών, η μεταμόσχευση ήπατος, νεφρού, παγκρέατος, όσον αφορά στην επιλογή των ασθενών, τα οφέλη και τους κινδύνους, το χειρουργείο, τί συμβαίνει μετά το χειρουργείο, και πως επηρεάζεται η ζωή των ανθρώπων αυτών πριν και μετά.
  • Τεχνολογία: Θα παρουσιασθούν διαφορετικές τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Τρισδιάστατη Εκτύπωση, η Βιοϊατρική, η Επαυξημένη πραγματικότητα, η Μοριακή Βιολογία και η Στοχευμένη Ιατρική μεταξύ άλλων και πώς επηρεάζουν σήμερα τη Μεταμόσχευση, αλλά κυρίως πώς θα παίξουν κεντρικό ρόλο στο μελλοντικό σχεδιασμό.
  • Ηθική: Θα παρουσιασθούν θέματα όπως η έννοια του θανάτου και τα διαφορετικά ήδη (εγκεφαλικός, καρδιακός), και θα συζητηθούν θέματα όπως οι προβληματισμοί στην περίπτωση του ζώντα δότη, η εμπορία οργάνων, ερωτήματα σχετικά με την προτεραιοποίηση στη λίστα αναμονής, ο ρόλος της Εκκλησίας και άλλα.
  • Νομική: Θα παρουσιασθεί το νέο Νομικό πλαίσιο των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα, καθώς και η εξέλιξή του και η σύγκριση με διεθνή συστήματα. Θα συζητηθεί η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του «μεταμοσχευτικού τουρισμού».
  • Οικονομία: Θα αναλυθεί το οικονομικό αποτύπωμα των μεταμοσχεύσεων στην κοινωνία με σκοπό να αναδειχθεί το γεγονός ότι η μεταμόσχευση δε σώζει μόνο ανθρώπινες ζωές, αλλά συγχρόνως καθιστά τους ανθρώπους αυτούς ενεργά μέλη του παραγωγικού και κοινωνικού γίγνεσθαι, κάτι το οποίο βοηθάει όχι μόνο τον ασθενή, αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Επίσης, θα αναλυθούν θέματα που αφορούν τις οικονομικές προκλήσεις που χαρακτηρίζουν τον κόσμο της μεταμόσχευσης, όσον αφορά την οργάνωση στη χώρα μας.
  • Κοινωνία: Ένας «λαϊκός σοφός» είχε πει ότι «η Μεταμόσχευση είναι ο καθρέφτης της Κοινωνίας μας». Αυτό αποτελεί μία μεγάλη αλήθεια και θα συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους η Μεταμόσχευση επηρεάζεται και επηρεάζει την κοινωνία μας.

Το μάθημα αυτό προσφέρεται από το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στη Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων, στο πλαίσιο της Ειδικής Μονάδας Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (Ε.Μ.Β.Ι.Ε.Ε.).

Διδάσκων

Professor Tsoulfas

Γεώργιος Τσουλφάς
Καθηγητής Χειρουργικής – Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων
Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ




Ο Γεώργιος Τσουλφάς έλαβε το πτυχίο Ιατρικής από το Brown University School of Medicine στις Η.Π.Α. και έκανε ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής στο University of Iowa Hospitals and Clinics, καθώς και ερευνητική Εξειδίκευση στη Χειρουργική Μεταμοσχεύσεων στο Starzl Transplant Institute του University of Pittsburgh. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε με επιτυχία μία διετή Εξειδίκευση (Fellowship) στην Χειρουργική Μεταμοσχεύσεων στο Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School και στη συνέχεια έλαβε θέση Επίκουρου Καθηγητή Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Division of Solid Organ Transplantation and Hepatobiliary Surgery του University of Rochester Medical Center. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ήταν αρχικά Επιστημονικός Συνεργάτης της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων στο Ιπποκράτειο Γ.Ν.Θ., ενώ στη συνέχεια εξελέγη σε θέση Επίκουρου Καθηγητή Χειρουργικής στην Α´ Χειρουργική Κλινική, Α.Π.Θ., στο Γ.Ν.Θ. Παπαγεωργίου. Σήμερα είναι Καθηγητής Χειρουργικής – Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 190 εργασίες στο PubMed, καθώς και 36 κεφάλαια βιβλίων. Έχει επιμεληθεί την έκδοση 7 βιβλίων και είναι κριτής σε περισσότερα από 30 διεθνή ιατρικά περιοδικά και μέλος της συντακτικής επιτροπής σε πολλά άλλα.

Του έχει απονεμηθεί το βραβείο Edward E. Mason για αριστεία στη φροντίδα ασθενών και στην εκπαίδευση, είναι Fellow of the American College of Surgeons και μέλος πολλών ιατρικών και χειρουργικών διεθνών ενώσεων, όπως μεταξύ άλλων της The Transplantation Society (TTS), της American Society of Transplant Surgeons, Association for Academic Surgery, International College of Surgeons, American College of Surgeons, International Liver Transplantation Society, Society for Laparoscopic Surgeons και International HepaticoPancreaticoBilliary Association. Του έχει απονεμηθεί η υποτροφία του American College of Surgeons International Guest Scholarship. Έχει υπάρξει και είναι μέλος πολλαπλών επιτροπών, όπως η International Relations Committee of the American College of Surgeons και η International Relations Committee of the American HepaticoPancreaticoBiliary Association (AHPBA). Είναι ο πρόεδρος του Greek Chapter of the International College of Surgeons, καθώς διετέλεσε και World President of the International College of Surgeons και Chair of the International Relations Committee of the American College of Surgeons. Επίσης, είναι Πρόεδρος του Greek Chapter of the American College of Surgeons και μέλος των επιτροπών Education and Training Committees του AHPBA και IHPBA. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, καθώς και της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και Διευθυντής του Hellenic Diaspora Medical Forum του ΑΠΘ.

Έχει διατελέσει υπεύθυνος για το πρωτόκολλο “3D Liver” τρισδιάστατης εκτύπωσης ηπατικών όγκων και είναι επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας στη Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων, του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ.

Τα κλινικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα, πέραν της χειρουργικής μεταμοσχεύσεων, συμπεριλαμβάνουν τη χειρουργική ήπατος-παγκρέατος-χοληφόρων, πρωτοπαθή και μεταστατική ηπατική νόσο, τραύμα ισχαιμίας/επαναιμάτωσης, μεταμόσχευση οργάνων καθώς και τη χειρουργική εκπαίδευση και τη χρήση της τεχνολογίας στη χειρουργική, συμπεριλαμβανομένων της τεχνητής νοημοσύνης και της τρισδιάστατης απεικόνισης και εκτύπωσης συμπαγών οργάνων.