Σπύρος Παυλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ
Ο Σπύρος Παυλίδης είναι Ομότιμος Καθηγητής, πτυχιούχος των τμημάτων Φυσιογνωσίας και Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακό κύκλο σεμιναρίων στη Γαλλία, με διδακτορική διατριβή στη Νεοτεκτονική Γεωλογία (1985). Παρακολούθησε εκπαιδευτικά-ερευνητικά προγράμματα σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Σουηδία και Ιαπωνία. Εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης στο Σεισμολογικό Σταθμό του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, ενώ από το 1986 έως το 2018 υπηρέτησε όλες τις βαθμίδες Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού στον Τομέα Γεωλογίας και Φυσικής Γεωγραφίας.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας, Κοσμήτορας της Σχόλης Θετικών Επιστήμων και Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας. Σήμερα είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι: Νεοτεκτονική – Σεισμοτεκτονική - Παλαιοσεισμολογία - Αρχαιοσεισμολογία, Ηφαιστειοτεκτονική, Ενεργά Ρήγματα του Ελλαδικού χώρου, Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ιταλίας, Κίνας, Τουρκίας, καθώς επίσης Ιστορία, Φιλοσοφία και Διδακτική των Γεωεπιστημών. Δημοσίευσε τρία πανεπιστημιακά εγχειρίδια και τρία εκλαϊκευμένα. Το τελευταίο βιβλίο του είναι «Η Δημιουργία του Αιγαίου, από την ποίηση στις γεωεπιστήμες» (εκδόσεις Γερμανός, 2022).
Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, Ομότιμος Καθηγητής Βιολογίας ΑΠΘ
Ο Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετεκπαιδεύτηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρισίων με τον τίτλος του «Άμεσα συνδεδεμένου ερευνητή με το Museum National d’Histoire Naturelle». Διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωολογίας του Τομέα Ζωολογίας του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ. Διευθυντής του Εργαστηρίου Θαλάσσιας και Χερσαίας Ζωικής Ποικιλότητας. Πρόεδρος του ιδίου Τμήματος. Μέλος της εκδοτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού BIOS. Μέλος Εκδοτικών και Συντακτικών Επιτροπών πρακτικών διεθνών και ελληνικών συνεδρίων και περιοδικών. Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ (2014-22).
Ευαγγελία Τσουκαλά, Καθηγήτρια Γεωλογίας ΑΠΘ
H Ευαγγελία Τσουκαλά είναι Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Γεωλογία και Βιολογία με Διδακτορικό δίπλωμα στην Παλαιοντολογία. Διορίστηκε το 1981 ως επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στο οποίο σήμερα είναι Καθηγήτρια Παλαιοντολογίας. Δημοσίευσε δεκάδες εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Συμμετείχε σε πολλά διεθνή και τοπικά συνέδρια, συνεργάζεται με ξένα πανεπιστήμια, έχει επιβλέψει πολλές διπλωματικές εργασίες, γεωλογικά θέματα και πρακτική άσκηση φοιτητών, 6 διατριβές ειδίκευσης και 6 διδακτορικές διατριβές. Επίσης διδάσκει στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και στους φοιτητές της αρχαιολογίας. Διοργάνωσε 2 μεγάλα εξειδικευμένα διεθνή συνέδρια. Είναι επιστημονικώς υπεύθυνη και έχει διευθύνει 9 παλαιοντολογικές ανασκαφές: Γρεβενά, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Δράμα, Χαλκιδική και Πιερία. Οργάνωσε 22 παλαιοντολογικές εκθέσεις, βασισμένες κυρίως στα πλούσια ευρήματα των ανασκαφών της, πολλές από τις οποίες θεσμοθετήθηκαν ως Δημοτικά Μουσεία Φυσικής Ιστορίας ή Περιφερειακές Μονάδες του Μουσείου Γεωλογίας – Παλαιοντολογίας - Παλαιοανθρωπολογίας Α.Π.Θ.. Διακρίθηκε ως Επίτιμη Δημότης Γρεβενών και του τ. Δήμου Ηρακλεωτών. Της απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες και βραβεία Επιστήμης, ενώ έγινε καταχώρηση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες 2011 για τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες στον κόσμο. Το 2009, η ανασκαφή της Κρυoπηγής συμπεριελήφθη στο Ντοκιμαντέρ «Greek Myths. Tales of Travelling Heroes» (BBC4, καθηγ. Robin Lane Fox) με θέμα τη μυθολογία για τους γίγαντες της Παλλήνης και της Φλέγρας.
Βασίλης Μέλφος, Καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ
Ο Βασίλης Μέλφος είναι Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει τα μαθήματα της Κοιτασµατολογίας και της Γεωχημείας. Επίσης, διδάσκει και μαθήματα για την Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση αρχαίων μνημείων και υλικών πολιτισμού σε εξειδικευμένα διεθνή και εθνικά Διατμηματικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών. Η έρευνά του εστιάζει στη μελέτη των κοιτασμάτων σπάνιων και κρίσιμων μετάλλων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στην έρευνα αυτή συνεργάζεται με τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Βουδούρη. Μαζί έχουν δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό εργασιών σε διεθνή περιοδικά σχετικά με το αντικείμενο της γένεσης των μεταλλικών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, και έχουν βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την πρωτότυπη εργασία τους «Η μεταλλογένεση του Καινοζωικού στην Ελλάδα και η δυνατότητα για αναζήτηση πολύτιμων, κρίσιμων και σπανίων μετάλλων». Συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό ερευνητικών ομάδων από όλο τον κόσμο, και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 170 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά ή συνέδρια. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος διαλέξεων, σεμιναρίων, βιωματικών εργαστηρίων και ειδικών μαθημάτων, με στόχο την εξωστρέφεια της επιστήμης της Γεωλογίας.
Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ
Ο Αλέξανδρος Χατζηπέτρος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ με ειδικότητα στην Γεωλογία των Σεισμών (Νεοτεκτονική και Παλαιοσεισμολογία). Διδάσκει τα μαθήματα Εισαγωγή στη Γεωλογία, Τεκτονική, Νεοτεκτονική, Γεωλογία Ελλάδος, Γεωλογικές Χαρτογραφήσεις. Είναι διευθυντής του Τομέα Τεκτονικής, Ιστορικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας. Διοργάνωσε και συμμετείχε σε πολλά Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια, Ημερίδες και θερινά Σχολεία. Συμμετείχε σε πολλά Ευρωπαϊκά και Ελληνικά ερευνητικά προγράμματα και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας.
Βασίλειος Παυλίδης, Mεταδιδακτορικός Eρευνητής Γεωλογίας ΑΠΘ
Ο Βασίλειος Παυλίδης είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον Τομέα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας. Η διδακτορική του διατριβή αφορά τα ατμοσφαιρικά αιωρούμενα σωματίδια σε προσομοιώσεις περιοχικών κλιματικών μοντέλων. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον» του Τμήματος Γεωλογίας του ίδιου ιδρύματος. Παρακολούθησε σεμινάρια στο University of Iceland, Νatural disaster management: Summer Course 2012 και NCAR-Nevada, USA. Έχει εργαστεί σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που αφορούν την παροχή κλιματικών υπηρεσιών και την ανάδειξη της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στην γεωργία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα περιοχικά κλιματικά μοντέλα και την αξιολόγησή τους, τις αγροκλιματικές υπηρεσίες καθώς και την πρόγνωση και παρακολούθησης του φαινομένου της ξηρασίας.