Skip to main content

Κλινικές Μελέτες


AUTh_BRESU

Περιγραφή μαθήματος

Οι κλινικές μελέτες αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά πεδία των Βιοϊατρικών Επιστημών. Θα αναλυθούν οι στόχοι των κλινικών μελετών, οι φάσεις τους, ο τρόπος σχεδιασμού τους και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διενέργειά τους. Επίσης, οι τρόποι ανάπτυξης νέων φαρμάκων, οι έννοιες της φαρμακοκινητικής και της βιοϊσοδυναμίας και οι διαφορές πρωτότυπων και γενόσημων φαρμάκων. Θα περιγραφεί εκτενώς ο ρόλος των εθελοντών στις κλινικές μελέτες, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους. Τέλος, θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στα ηθικά και δεοντολογικά θέματα των κλινικών μελετών και στους κανόνες της διακήρυξης του Ελσίνκι.

Διδάσκοντες

Professor Papazisis

Γεώργιος Παπαζήσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ



Ο Γεώργιος Παπαζήσης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Κλινικών Ερευνών της ΕΜΒΙΕΕ και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών σπουδών «Εμβόλια και Λοιμώδη Νοσήματα». Είναι Ιατρός με Ειδικότητα στην Ψυχιατρική και Ιατρική εξειδίκευση στην Κλινική Φαρμακολογία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις Κλινικές μελέτες Φαρμάκων και Εμβολίων, τη Φαρμακοεπαγρύπνηση και τη Νευροψυχοφαρμακολογία. Στην παρούσα φάση είναι Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Hθικής και Δεοντολογίας του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, μέλος του Δευτεροβάθμιου Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και αποτελεί τον εθνικό εκπρόσωπο στην UEMS (Ευρωπαϊκή Ένωση Ιατρικών Ειδικοτήτων). Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει 3 κεφάλαια σε διεθνή βιβλία, 1 κεφάλαιο σε ελληνικό, 90 δημοσιεύσεις στο PubMed με μέσο όρο impact factor: 4.1, 103 δημοσιεύσεις στο Scopus, 91 indexed abstracts και έχει πάνω από 2200 αναφορές με h index 27.



Professor Karagiannis

Αστέριος Καραγιάννης, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ





Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Το 1988 απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας της Εσωτερικής Παθολογίας. Διετέλεσε Διευθυντής της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ (2011-2020), Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας (2004-2007) και Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ (2017-2020). Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης ΑΠΘ (2016-2019), Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης (2015-2019), και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Εκπαίδευσης (2012-2022), της οποίας υπήρξε ο ιδρυτής. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ ιδρύθηκε η Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (Ε.Μ.ΒΙ.Ε.Ε.) και η Κλινική Μοριακής Ιατρικής, εκπονήθηκε και εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών και ιδρύθηκε το πρώτο στην Ελλάδα αγγλόγλωσσο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η αρτηριακή υπέρταση. Για τη συνολική προσφορά του τιμήθηκε από την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ. Επίσης, η Σύγκλητος του ΑΠΘ τού απένειμε τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή, για το συνολικό διδακτικό, ερευνητικό, κλινικό και διοικητικό έργο του.

Enroll